ULGA NA EKSPANSJĘ CZYLI 19% ZNIŻKA NA PROMOCJĘ FIRMY
15 września 2022Program FENG zaakceptowany przez Komisję Europejską
29 września 2022Z dotacji mogą skorzystać firmy z sektora MŚP prowadzące działalność w zakresie przetwórstwa lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury..
Nabór wniosków będzie trwać od 17 października do 18 listopada 2022 r., ale może się zakończyć szybciej jeżeli zostanie wyczerpana alokacja.
Poziom dofinansowania wynosi maksymalnie 50% kosztów kwalifikowanych i uzależniony jest od lokalizacji inwestycji i wielkości firmy. Wsparcie nie może być większe niż:
- 3 000 000 zł dla mikroprzedsiębiorców,
- 10 000 000 zł dla małej firmy,
- 15 000 000 zł dla średniego przedsiębiorstwa.
Koszty kwalifikowane – rodzaje projektów:
- Zakup i instalację nowych maszyn i urządzeń do przetwarzania, przechowywania, magazynowania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury;
- Zakup nowych środków transportu wykorzystywanych do gospodarki magazynowej oraz do przewozu i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury lub produktów wytworzonych z tych produktów w wyniku prowadzonej działalności w zakresie przetwórstwa;
- Budowa, w tym rozbudowa i nadbudowa, przebudowę lub remont:
- budynków i budowli przeznaczonych do przetwarzania, przechowywania, magazynowania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury,
- obiektów infrastruktury towarzyszącej związanej z wykonywaną działalnością w zakresie przetwórstwa lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury oraz gospodarowania odpadami i ochroną środowiska.
Wsparcia udziela się na przedsięwzięcia, których realizacja trwa nie dłużej niż 18 miesięcy od dnia zawarcia umowy o objęcie przedsięwzięcia wsparciem i nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2025 r.
Kluczowe kryteria oceny projektów zwiększające szanse na uzyskanie dofinansowania:
- weryfikacja czy przedsięwzięcie jest realizowane przez wnioskodawcę, który nie był beneficjentem poddziałania 4.2 „Wsparcie Inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (7 pkt);
- weryfikacja czy przedsięwzięcie dotyczy wytworzenia lub wprowadzenia do obrotu żywności ekologicznej lub przetwórstwa produktów ekologicznych. Kryterium jest weryfikowane na podstawie danych GIJHARS, opisu przedsięwzięcia i informacji zadeklarowanych we wniosku o objęcie wsparciem, w tym zgodność numer EP z danymi GIJHARS i ARiMR (5 pkt);
- weryfikacja czy stopa bezrobocia rejestrowego w powiecie, w którym realizowane jest przedsięwzięcie, jest powyżej średniej wartości bezrobocia rejestrowego w kraju ogółem (3 pkt);
- weryfikacja czy przedsięwzięcie jest realizowane przez spółdzielnie, w tym spółdzielnie rolników, rolnicze spółdzielnie produkcyjne, uznane organizacje producentów rolnych, uznane organizacje producentów sektora rybołówstwa i akwakultury oraz związki tych organizacji (3 pkt).
Zapraszamy do kontaktu i współpracy.